Vi lever i ett slit och släng samhälle. Det är svårt att inte ryckas med. Men då är det skönt att ha zero waste principerna att falla tillbaka på och ha i åtanke. Här kommer tio tips du kan ta med dig för att minska på ditt skräp och på ditt koldioxidavtryck.
1. Handla förpackningsfritt eller i cirkulära förpackningar
Genom att handla förpackningsfritt eller i Unwrappeds cirkulära system så kan du verkligen minska på ditt skräp. Hos oss lånar du förpackningarna. Läs mer om hur vårt system fungerar och kika på vårt sortiment.
Att handla förpackningsfritt betyder att du tar med dig dina egna förpackningar till matbutiken och fyller på med det du behöver. I den vanliga matbutiken så är det lättast att ta med egna tygpåsar (örngott kan också användas) när du handlar frukt och grönt. Så slipper du köpa affärens påsar och du sparar på jordens resurser och samtidigt sparar ett par kronor.
2. Minska på köttätandet och ät mer veganskt
Du kan byta ut varannan måltid eller börja med engång per vecka. Vi är stolta att säga att Unwrappeds sortiment är 100% veganskt. Vi har aktivt valt detta eftersom en vegansk livsstil har en lägre klimatpåverkan.
3. Ta med matlåda till jobbet
Laga tillräckligt med mat så att det räcker till lunch dagen efter. Ta med lunchen i en matlåda som du använder om och om igen. Då får du inte bara en nyttigare måltid men du slipper extra skräpet i form av take away lådor.
4. Byt till trosor med mensskydd eller menskopp
Aldrig har det varit så lätt att ha mens utan att behöva använda engångsprodukter. På marknaden idag finns det både trosor med mensskydd eller menskopp
5. Kompostera eller lägg i sopkärl för matrester
Enligt Stockholm vatten och avfall är det nästan 40 % av det som hamnar i soppåsen matavfall. De matrester som istället sorteras ut kan omvandlas till biogas och biogödsel. Det går även att kompostera matavfall, i till exempel en varmkompost eller bokashi. Kompostering är ett effektivt sätt att ta hand matrester och omvandla dem till värdefull jordförbättring som sedan kan användas i rabatten.
Det klart bästa för miljön är att äta upp maten. Men när det handlar om matavfall som inte är ätbart som till exempel potatis och morotsskal med mera då är det ju ändå bättre att det blir till biogas eller komposteras till jord än att det bränns upp.
6. Minska på matsvinn
När vi ändå talar om matavfall så blir nästa tips att helt enkelt minska på ditt matsvinn på grund av den enkla anledningen att det slängs på tok för mycket mat. Visste du att det uppskattas att om matavfall var ett eget land skulle det rankas som det tredje största landet när det gäller utsläpp av växthusgaser efter USA och Kina. Matsvinn innebär ett stort slöseri av jordens resurser.
Enkla sätt att minska på matsvinn kan vara:
- Skriv inköpslistor och köp bara det du behöver
- Måltidsplanering
- Förvara maten rätt så att hållbarheten förlängs
- Frys in rester
- Lukta och smaka på maten. Lita dig inte blind på “bäst före datumet”, det är bara en hänvisning.
- Köp mat med lång hållbarhet
7. Byt ut engångsprodukter mot produkter som kan återanvändas
Ta med dem när du är ute på språng så är du alltid redo. Som till exempel egen:
- Vattenflaska
- Kaffemugg eller termos
- Sugrör i rostfritt stål
- Bestick eller spork
- Ta med eget mellanmål, ta med en frukt, torkad mango eller cashewnötter i en liten glasburk.
8. Handla pre-loved/second hand
Först och främst kan vi börja med att fråga oss själva, behöver jag verkligen den där saken? Om svaret är ja, ja då kan du kika om den finns second hand (Blocket.se, Tradera eller en second hand butik). Om det känns jobbigt kan du börja med att gå in en second hand butik och bara titta. Kanske kan du utmana dig själv att köpa vartannat eller vart tredje sak eller plagg pre-loved istället för nytt. Du kan också fråga vänner om de har prylen eller kläderna som du letar efter, chansen finns ju att de inte längre behöver den. Ett annat bra förslag är att hyra (Hygglo) eller låna från en vän.
9. Gör mat från grunden
Titta i din hög med skräp och se vilka förpackningar som återkommer ofta. Undersök om dessa produkter går att göra själv istället. Genom att köpa råvaran förpackningsfritt och sedan laga själv. Som till exempel gör dina egna veganska biffar eller burgare med svenska bönor eller din egna kokosmjölk och havremjölk.
10. Ställ bilen och ta cykeln när det är möjligt
Samtidigt får du mer vardagsmotion och sparar pengar.
Maila oss gärna med ditt bästa tips. Lycka till!