Gör din egna aquafaba

Gör din egna aquafaba

Aquafaba är latin och betyder i storsett ”vatten och bönor”. Aquafaba är väldigt populärt i vegansk matlagning eftersom det kan användas som ett äggsubstitut.

Oftast kanske du tänker på spadet som kokta kikärtor ligger i men det går att använda andra bönor och till och med ärtor för att för att göra din egna aquafaba, som till exempel våra gula ärtor vreta eller gråärtor. Fördelen med att göra sitt egna är att du kan göra det plastfritt eller till och med helt förpackningsfritt.

Ingredienser:
- 450 g bönor eller ärtor (i detta recept använde vi Gula ärtor vreta
- 20 dl vatten

Gör så här:
- Blötlägg ärtorna i 20 dl vatten i en kastrull över natten.
- Koka upp ärtorna i samma vatten som ärtorna blötlagds i.
- Låt koka på svag värme tills ärtorna är klara.
- Ta av kastrullen ifrån spisen när ärtorna är färdigkokta.
- Ta fram en bunke och en sil. Häll de kokta ärtorna i silen så att ärtorna hamnar i silen och spadet i bunken. Spadet i bunken är din aquafaba.
- Låt spadet svalna. Du bör ha ca 2,5 dl spad. Är spadet för vattnigt kan du låta spadet småkoka på spisen något för att göra spadet tjockare.

Nu har du din egna hemmagjorda aquafaba. När du vispar aquafaban blir den till ett vitt skum. Detta tar ca 6-10 minuter. Använd ärtorna till hummus eller något annat gott.

Vill du använda aquafaba istället för ägg i dina vanliga recept?
Inga problem. Ersätt varje ägg med 3 msk aquafaba/spad.

Du kan även frysa in aquafaba. Häll tre matskedar aquafaba i varje litet fack för iskuber och ställ i frysen. När du är redo att baka kan du lätt ta fram så många "ägg" som behövs till baket.

  • 1 ägg = 3 matskedar aquafaba
  • 1 äggvita = 2 matskedar aquafaba
  • 1 äggula = 1 matsked aquafaba
Så här ser vispad aquafaba ut!
Tillbaka till blogg