Buljong

Buljong

Att hitta grönsaker som inte är packade i plast kan vara en utmaning i Sverige, särskilt under de kallare månaderna eftersom ett stort antal produkter importeras. Följ stegen nedan och gör din egna buljongpasta, den är fri från gluten, socker och vete. Många av butiksköpta buljonger innehåller massor av konstgjorda ingredienser och tenderar att ha mer salt, vissa använder till och med palmolja.

Ingredienser:
200 g selleri
2 morötter
1 lök
1 tomat
1 zucchini
2 vitlöksklyftor
En handfull färska örter
150g  rosa himalayasalt eller havssalt
1 msk olivolja

Så här gör du:
- Tvätta alla grönsaker och hacka dem grovt.
- Mixa alla ingredienser i din matberedare till mindre bitar.
- Värm olja i stekpanna och lägg i grönsakerna och saltet. Koka på mycket låg värme tills vätskan försvinner, cirka 30-40 minuter. Se till att du rör om ofta för att se till att inget fastnar i eller bränner fast i botten,
- Lägg tillbaka allt i matberedaren och blanda tills du får en fin, jämn pasta.
- Överför grönsaksbuljongen till en glasburk och låt den svalna innan du förvarar den i kylen. Eller häll i isbitsformer och förvara i frysen, så kan du enkelt ta ut en i taget. Saltet gör att buljongen håller sig färskt i kylskåp i upp till 6 månader.

Använd 1 matsked buljong vid matlagning.

Överför grönsaksbuljongen till en lufttät glasburk och låt den svalna innan du förvarar den i kylen. Eller häll i en isbitsform och förvara i frysen, så kan du enkelt använda en i taget.

Tillbaka till blogg