Det är superenkelt att göra egen havremjölk. Det enda du behöver är havregryn, vatten, en bra matberedare och något att sila mjölken med. Du kan smaksätta havremjölken med vaniljpulver eller kakaopulver. Vill du ha den sötare tillsätt ett par dadlar eller honung efter smak.
Ingredienser (1 liter)
3 dl havregryn
1 liter vatten
Valfritt: vaniljpulver, kakaopulver, dadlar eller honung
Gör så här
- Mixa alla ingredienser i ca 45 sekunder
- Sila mjölken genom en handduk eller nötmjölkspåse. Använd händerna för att krama ur all vätska
- Blanda ner vaniljpulver eller annan smaksättare
- Förvara i glasflaska eller burk
- Håller 3-5 dagar i kylskåp
Tips: Vill du ha tjockare havremjölk som passar bättre till matlagning kan du minska vatten mängden. Vill du istället ha tunnare mjölk kan du tillsätta mer vatten!