Krossade tomater

Har du en massa tomatplantor som äntligen ger ifrån sig härliga tomater? Istället för att äta tomater så att de står ut genom öronen kan du göra krossade tomater ut av dem och frysa in. Helt enkelt förbereda för de mörkare och kallare dagarna som kommer i höst och vinter.

Genom att göra mat från grunden kan du enklare minska sina sopor och slippa onödiga förpackningar.

Det här behöver du:
- Tomater (så många du vill)
- Ett par morötter
- Zucchini (kan uteslutas)
- Vitlöksklyftor (du väljer hur många och kan även uteslutas)
- Ekologiska kryddor (paprikapulverChiliflingor). Tänk på att Unwrappeds chiliflingor är starka i smaken, så testa dig fram. Krydda efter smak.

Så här gör du:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär bort kanten på tomaten och skär dem i halvor.
- Lägg tomaterna med öppningen uppåt på en plåt.
- Vill du ha mer smak kan du även ugnsbaka ett par morötter, rödlök, zucchini och vitlök.
- Baka grönsakerna i ugnen i ca 30-60. Testa efter halva tiden om de är klara. Tomaterna är klara om det verkar lätt att ta av skalet.
- När grönsakerna är klara tar du ut plåten från ugnen och låter dem svalna.
- Häll av vätskan som bildats.
- När tomaterna svalnat plockar du bort skalet på tomaterna. Lägg kryddorna, morötter, zucchini och rödlök och hälften av tomaterna i en behållare. Mixa med stavmixer.
- Pressa i en vitlöksklyfta. Detta kan uteslutas.
- När grönsakerna blivit finmalda lägger du i resten av tomaterna och mixar allt till rätt konsistens.

Tomatskalen kan torkas och malas till ett pulver som du sedan kan använda att krydda olika maträtter med.

Passa på och gör en stor sats och frys in. Kom ihåg att fylla glasburkarna till 80% om du ska frysa in så spricker inte glaset.

Krossade tomater