Det är dagen när vi använt upp ”årets kvot” av planetens resurser. Det handlar om resiliens - alltså naturens förmåga att återhämta sig utifrån hur människan brukar den. Allt sedan 1970-talet visar mätningar på att människan förbrukar jordens resurser utöver planetens gränser. Overshoot day inträffar tidigare och tidigare för varje år som går. Sajten overshootday.org visar i ett lättöverskådligt diagram när varje land passerar sin ”årsförbrukning”.
Globalt sett inträffade den under 2019 den 29 juli. I år (2020) för Sverige, inträffar den redan den 2 april. På Unwrapped fick vi lite av en chock när vi såg datumet. ”Det är ju så tidigt på året och så snart!” Det här är ett allvarligt problem och vi vill belysa det. Försöka att ge handfasta råd i hur vi ska ändra våra liv då det som vi lever idag tycks vara så dåligt för planeten och för vår framtid.
Problemet: 9 ton.
I Sverige är vår konsumtion en av de tyngsta utsläpps-posterna och utgör en stor del av landets totala klimatfotavtryck. Det här är ett viktigt område och därför finns det inskrivet i Agenda 2030 som mål 12 - Hållbar konsumtion.
Vi kikar på siffror från Naturvårdsverket (se länk nedan) från 2017 och de visar att per person och år släpper vi ut runt 9 ton koldioxid. I sammanhanget är det relevant att nämna att det finns andra sajter som visar på mycket lägre siffror. Man kan tycka att utsläppen borde vara lägre nu tre år senare, men samtidigt räknar flertalet av dessa sajter inte med de utsläpp som är orsakade av oss och som sker utomlands (t.ex. under produktion eller flygresor utanför landets gränser).
För att leva hållbart behöver vi som privatpersoner drastiskt minska våra utsläpp och halvera dem under 2020, för att sedan fortsätta minska dem fram till 2030. Kanske kan det låta omöjligt? Självklart är det här ett globalt problem och det ju inte bara Sverige som behöver koldioxidbanta.
Samtidigt är vår ståndpunkt att vi alla till mans behöver ta ansvar för våra utsläpp. En förändring börjar med dig och mig. När vi tar hållbara beslut smittar det av sig på personer i vår omgivning. Det blir en positiv spiral. Vi får heller inte glömma att flera länder i dag klarar att leva hållbart, att det finns andra att hämta inspiration från.
Din årsbudget för 2020.
För att vara mer exakt betyder det att du under 2020 har en maxbudget på 5 ton koldioxid. Det är din livsstil, dina val i vardagen och dina resplaner som påverkar hur stora dina utsläpp i slutändan blir. Hur du hushåller med din årsbudget är såklart upp till dig. En bra utgångspunkt kan vara att kika på de exempel som sajten goclimateneutral.org listar. Vi har delat upp dem i två områden:
Vardag:
1 ton koldioxid: 1000 mils bilkörning (bensin)
0,5 ton koldioxid: Vegansk kost (ej processad)
2,5 ton koldioxid: En kost baserad på mycket rött kött och mejeriprodukter
1,5 ton koldioxid: El, uppvärmning och varmvatten av lägenhet
2,7 ton koldioxid: El, uppvärmning och varmvatten av villa
Resa:
3 ton koldioxid: Tur- och retur New York (5 timmars flygresa enkel väg, inklusive höghöjdsutsläpp).
Givetvis är dessa beräkningar ungefärliga men förhoppningsvis kan de fungera som en vägledning inför att du ska fatta små- och stora beslut i din vardag. Små förändringar i vardagen som att testa veganska ”mejeri-alternativ” kan över ett år ge ett mycket positivt utfall. Medan andra lösningar som vid första anblicken upplevs jobbiga kan senare visa sig spara både energi och pengar. Varför inte testa att ställa bilen några dagar i veckan (välj cykel eller kollektivtrafik) och finns det möjlighet att samåka till jobbet?
På sajten klimatsmartsemester.se kan du jämföra hur stora utsläppen blir för resor till andra destinationer än New York. Passa även på att testa olika färdalternativ till önskat resmål eller se hur ett klimatsmart boende ser ut på.
Vi har nu tittat på de ”stora dragen” och i nästa blogginlägg kommer vi att ta en närmare titt på de små men så viktiga vardagsbesluten. De som gör oss medvetna och kanske lite mer klimatsmarta än grannen :)
Källor:
Utsläpp per capita Sverige - naturvårdsverket (2017):
https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-konsumtionsbaserade-utslapp-per-person/
Overshoot day Sverige:
https://www.overshootday.org/newsroom/country-overshoot-days/?fbclid=IwAR31nALpCoCMZsmdNiuank2OKvDIreNBBG7_GHcm-k0XWmQ9-EVuKqcZKDU