Vad är egentligen dåligt med plast?

Vad är egentligen dåligt med plast?

Har ni hört talas om skräp-ön i Stilla Havet, även kallad “Great Pacific garbage patch”? Där uppskattas det flyta runt 45 000 - 129 000 ton plast på ungefär 1,6 miljoner kvadratkilometer. För att ge lite perspektiv skulle tre lika stora länder som Sverige rymmas på den ön.

Ön består av mängder med plast där mycket har sönderdelats till mikroplaster. Plasten försvinner aldrig utan kommer stanna i naturen och mest troligt hamna i magen på ett djur som en fisk, sköldpadda eller fågel som sedermera ofta dör som en följd av detta. Härifrån flyter även plast in mot land igen och via vågor tar Västkusten emot cirka 120 badkar med plast per dygn.

Många skräpar inte ner medvetet men det blåser lätt ur en soptunna, följer med något annat ur handväskan eller glöms ute efter picknicken. 

Förutom plastföroreningarna finns det andra problem såsom framställning av plast. Där används råolja, en icke förnybar produkt, som pumpas upp från marken. Vid förbränning frigörs mycket koldioxid vilket är en växthusgas som bidrar till den globala uppvärmningen.

Bara i Sverige konsumerar vi ungefär 1,3 miljoner ton per år, alltså omkring 130 kilo per invånare! Det största enskilda användningsområdet är just plastförpackningar, vilket känns helt galet med tanke på att de oftast används en mycket kort tid innan de slängs. Nästa gång du ska handla något i en plastförpackning kan det vara värt att tänka om det går att köpa utan plast!Referenser:

http://www.naturvardsverket.se/upload/miljoarbete-i-samhallet/miljoarbete-i-sverige/plast/smed-rapport-kartlaggning-plastfloden-191122.pdf sida 9

https://www.nature.com/articles/s41598-018-22939-w

https://www.dn.se/debatt/dags-for-sverige-att-stoppa-globala-invasionen-av-plast/?forceScript=1&variantType=large&fbclid=IwAR3uNi0xME5GFphldbAXxzCfMNvcyaO1tB5ayiQEegEO1JNCy6UOAlD-zbs

Tillbaka till blogg