Gör din egna veganska färs av svenska gråärtor. Så gott och nyttigt samt du kan laga färsen utan att producera skräp av engångsförpackningar.
Ingredienser:
2 dl gråärtor
1 dl solroskärnor
1 dl havregryn
3 msk olivolja
1 msk sojasås
1 msk vitlökspulver
Ev. 1 msk tacokrydda
Så här gör du:
- Blötlägg gråärtorna i vatten i minst 8 timmar, gärna över natten.
- Koka dem tills de är mjuka.
- Sätt ugnen på 175 C.
- Lägg havregrynen och solroskärnor i en matberedare och mixa tills de är mindre bitar. Ha ett öga på matberedaren så att de inte blir en slät smet.
- Häll över i en bunke.
- Häll de kokta gråärtorna i matberedaren och mixa till små bitar.
- Blanda gråärtorna tillsammans med havregrynen och solroskärnorna.
- Blanda i olivolja, sojasås och vitlökspulver. Ev. tacokrydda om du vill ha taco känsla. Rör om.
- Lägg allt i en ugnssäkerform och ställ in i ugnen i ca 20 min (175C).
Färsen får en god och lagom hetta om du blandar i vår tacokrydda. Färsen är något torrare än köpt färdig färs. Den passar gott tillsammans med en god sås, som till exempel cashewaioli.