Passa på och gör pepparkakor, här hittar du ett enkelt recept utan en massa engångsförpackningar!
Ingredienser:- 1,5 dl strösocker
- 3/4 dl ljus sirap
- 3/4 dl vatten
- 100 gram vegetabiliskt mjölkfritt margarin, rumsvarmt
- 0,5 msk bikarbonat
- 2 msk pepparkakskrydda
- ca 5 dl vetemjöl
Så här gör du:
Blanda socker, sirap och vatten i en kastrull. Låt det bli varmt. Lägg i smöret och låt det smälta. Rör ner pepparkakskryddorna. Ta kastrullen från plattan.
Blanda bikarbonat med lite av mjölet i en bunke. Blanda med den smälta socker-blandningen. Arbeta sedan i resten av mjölet.
Låt degen ligga kallt över natten i en burk med lock.
När det är dags för att baka, sätter du ugnen på 175°C.
Skär av en bit av degen och kavla ut degen tunt på mjölat bakbord (ca 1,5-2,5 mm tjocka). Stansa ut pepparkakorna med juliga pepparkaksformar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper eller smorda plåtar. Grädda kakorna mitt i ugnen 6-8 minuter eller tills de har fått färg och ser fina. Ta ut dem och låt svalna på galler. Se upp för pepparkakor bränns lätt vid.